ŞAFİİ el-UMM

HAYZ

 

iSTiHAlE MESELESİYLE İLGİLİ İHTİLAFLAR

 

İmam Şafii (Allah rahmet etsin) şöyle dedi: Bana birisi şöyle dedi: İstihaze içinde olan kadın namazkılabilir. Ama kocası ona yaklaşamaz. Onun mezhebinin mensubu birisinin, bu görüşü için öne sürdüğü hüccetin Allah (c.c)'ın şu kavli olduğunu iddia etti: "Sana kadınların ay halini sorarlar. Dedi ki: O, bir rahatsızlıktır." (Bakara, 222) "O bir rahatsızlıktır" ifadesiyle ilgili şöyle dedi: Bu durumda, kocanın eşine yaklaşması günah sayıldığından dolayı onunla cinsi mÜllasebette bulunması helal olmaz.

 

İmam Şafii (Allah rahmet etsin) şöyle dedi: Ona şöyle deriz: Allah (c.c) hayızlı kadının rahatsızlığı dolayısıyla ona yaklaşılmamasına hükmetmiştir. Resulullah (s.a.v)'in sünneti de, Allah (c.c)'ın hükmünün hayızlı kadının namaz kılmayacağına dair delil teşkil etmiştir. Allah (c.c)'ın hükmü ile Resulullah (s.a.v)'in hükmü şuna delalet etmişlerdir:

Kocanın eşine yaklaşmaması gereken vakit, hayız kanı dolayısıyla namaz kılamadığı vakittir, dersek bu doğru mudur?

 

Dedi ki: Evet, doğrudur.

 

Ona şöyle deriz: Hayızlı kadın gusletse de namaz kılması, Kur'an'ı ellemesi ona helal değildir.

 

Dedi ki: Evet, doğrudur.

 

Ona şöyle deriz: Resulullah (s.a.v)'in hükmü, istihaze günlerinin taharet günleri kapsamında olduğuna hükmetmiştir. Allah (c.c) kadının taharetlenmesi halinde, eşine onunla cinsi münasebeti helal kılmıştır. Bu tutumunla sen, kadının temizlenmesi halinde, Allah'ın Kitabında helal kıldığını haram sayarak muhalefet ettin. Resulullah (s.a.v)'in sünnetine hüküm olması cihetine muhalefet ettin. Hayız günlerinden dolayı gusletmesi, istihaze günlerinde namaz kılması için geçerlidir. Halbuki Resulullah (s.a.v), iki kan arasını, hükmüyle ayırmış ve şöyle buyurmuştur: "Bu bir damardır (damardan akan kandır).

Hayız kanı değil. "

 

Dedi ki: Ama o rahatsızlıktır.

 

Dedim ki: Resulullah (s.a.v), hükmüyle bu iki kan arasını ayırdığını beyan buyurmuştur. Hayızlıyken rahatsızlık döneminde namaz kılması haram kılınmıştır. Bir de rahatsızlık dönemi taharet dönemi kabul edilip namazı terk etmesi haram sayılmıştır. Peki, Resulullah (s.a.v)'in aralarını ayırdığını, sen nasıl birleştirdin?

 

İmam Şafii (Allah rahmet etsin) şöyle dedi: Ona şöyle deriz: Eğer bir kadında yaratılışında ıslaklık ve rahatsız edici akıntı söz konusu ise bu durumundan dolayı ona yaklaşmak haram olur mu?

 

Dedi ki: Hayır, olmaz. çtfnkü bu, hayız rahatsızlığı değildir.

Derim ki: Aynı şekilde istihaze rahatsızlığı da hayız rahatsızlığı değildir.

 

Sonraki için tıkla:

 

"HAYIZ KANI Uç GUNDEN DAHA AZ OLMAZ" DIYENLERE REDDIYE